Тайфун удави Пекин, хиляди се евакуират от китайската столица Високите градуси

...
Тайфун удави Пекин, хиляди се евакуират от китайската столица Високите градуси
Коментари Харесай

Рекорд! Градушка с диаметър 19 см удари в Италия

Тайфун удави Пекин, хиляди се евакуират от китайската столица
Високите градуси в Европа през последните седмици не бяха единствените, които счупиха редица върхове, свързани с времето в Европа, заяви в. “Гардиан ”. Оказа се, че и върхът за най-голяма градушка е паднал тези дни, и то два пъти.

На 19 юли е имало няколко доста огромни зърна градушка с диаметър над 10 см, измерен по най-дългата им ос, записани в елементи от Италия и Хърватия. Един от тези ледени парчета с размери 16 см бил регистриран в Карминяно ди Брента, Италия. Той счупи предходния максимален връх за градушка в Европа, който преди този момент се държеше от 15-сантиметрово ледено парче, намерено в Румъния през 2016 година

Само пет дни по-късно обаче беше подложен нов връх. На 24 юли 2023 година падна градушка с ледени парчета с величина 19 см в град Ацано Дечимо, също в Италия. Това е доста покрай записаната

най-голяма градушка за всички времена от 20,3 см,

открита на 23 юли 2010 година в Южна Дакота, Съединени американски щати. Градушките с подобен размер нормално се образуват в суперклетки, които имат мощни въртящи се възходящи потоци, означават специалисти.

Метеоролози предвиждат, че с новата седмица ще има обща наклонност на захлаждане в огромна част от Централна и Южна Европа.

Въпреки че температурите като цяло ще останат над междинните през първата част на тази седмица, те последователно ще се върнат до или даже малко под естествените за сезона. Гърция обаче е една от страните, където градусите ще се върнат до междинните си стойности по-късно, като това не се чака да се случи до идващия понеделник.

Същевременно десетки хиляди хора напуснаха домовете си в Пекин, откакто тайфунът Доксури, една от най-силните стихии от години, изсипа пороен дъжд в Китай и умъртви минимум четирима души. На собствен ред синоптици предизвестиха, че следва друга стихия с равнище на вихър.

Подобно на огромна част от света, Китай страда от рискови климатични феномени това лято. Горещите талази обгърнаха страната по-рано от нормално тази година, до момента в който в международен мащаб бяха сложени върхове за световни температури и загуба на морски лед.

Интензивните проливни дъждове в Пекин доведоха до краткотрайното затваряне на няколко железопътни линии и автомагистрали, до момента в който децата бяха спрени да вървят на учебно заведение, а на хората беше казано да останат на закрито. Работата беше спряна на повече от 4000 строителни обекта, съвсем 20 000 здания пък бяха тествани за вреди. И двете летища в столицата

анулираха повече от 180 полета в понеделник

сутринта, а стотици други бяха отсрочени.

Средните превалявания в Пекин доближиха 176,9 милиметра сред събота вечер и понеделник следобяд, като оптималните регистрирани превалявания в региона Ментоугу доближиха 580,9 милиметра.

Докато по-голямата част от Североизточен Китай е наводнен от превалявания, прилежащият Корейски полуостров страда от смъртоносни горещи талази. Най-малко 10 души са умряли от заболявания, свързани с жегата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР